Det finns något unikt med 1930-talet när det gäller film. Det var en tid av förändring, av nya tekniker och visioner. Men även en tid då samhället höll fast vid gamla fördomar och rädslor. I denna brytningstid skapade Todd Browning mästerverket “Freaks”, en film som än idag chockerar, fascinerar och får oss att ifrågasätta vad det egentligen innebär att vara människa.
“Freaks” handlar om en grupp cirkusartister som är “olika” - de har fysiska handikapp som gör dem till föremål för nyfikenhet och utstötning. I centrum står trapesartisten Cleopatra, spelad av Olga Baclanova, som är ute efter att gifta sig med den dvärgliknande Hans (Harry Earles) för hans arv. Hon manipulerar och ljuger, men hennes plan avslöjas av de andra freaks som bestämmer sig för att ta rättvisa i egna händer.
Filmen är en unik blandning av drama, thriller och skräck. Browning lyckades fånga den autentiska atmosfären hos en cirkusvärld på 1930-talet. Han använde riktiga freaks - människor som levde med olika handikapp - för att spela rollerna i filmen. Detta var kontroversiellt vid tiden, men det bidrog till filmens realistiska känsla och gjorde den till ett mästerverk av naturalistisk skådespeleri.
Varför är “Freaks” värd att se?
Det finns flera skäl till varför “Freaks” är en film som man bör ta sig tid att upptäcka:
Skäl | Beskrivning |
---|---|
Social Kritik: | Filmen belyser samhällets fördomar och hur människor med handikapp behandlades på den tiden. Den utmanar vår syn på normalitet och får oss att tänka på vad det egentligen innebär att vara “annorlunda”. |
Mästerligt Regisserat: | Browning lyckades skapa en gripande och intensiv film som fångar både skräck och medkänsla. Han använder kameran på ett skickligt sätt för att framhäva skådespelarnas känslor och det unika hos deras kroppar. |
Unikt Skådespeleri: | De freaks som spelar i filmen levererar autentiska och gripande prestationer. De är inte bara skådespelare, utan även människor med egna historier och upplevelser som de bringar in i sina roller. |
Motstånd och kontrovers:
“Freaks” möttes av stark kritik vid sin premiär 1932. Den ansågs för stötande och chockerande av många. Den censurerades hårt och fick inte visas offentligt i många år. Men idag ses den som en klassiker, en film som vågade gå utanför normen och utmana samhällets fördomar.
Om du är intresserad av klassisk film och vill se något unikt och gripande, så rekommenderar jag starkt att du tar dig tid att se “Freaks”. Den kommer att stanna kvar i ditt minne länge efter credits har rullat förbi.